Zuzance začal nový semestr a tak jsem jí na cestu do Prahy upekla domácí voňavé sušenky, aby si trochu osladila život a aby ten nový start byl hladký a co nejbáječnější.
Co budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 120 g krystalového cukru + na posypání
- 50 g holandského kakaa
- 60 g krémového sýra (mně se osvědčila Philadelphia)
- 1 lžička nastrouhané limetkové kůry
- 1 - 2 lžíce vymačkané limetkové šťávy
- 2 lžíce květu levandule (může být i sušená)
- 125 g másla
- 50 g čokoládových hoblin
- 3 lžíce oleje
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- špetka soli
Dále budete potřebovat:
- pečící papír
- malou skleničku s plochým dnem
- cukr moučku na posypání
V míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, kakao, špetku soli a levanduli.
V mixéru promíchejte sýr, limetkovou kůru a cukr. Poté vmíchejte přepuštěné vychladlé máslo, vejce, lžíci mléka, limetkovou šťávu a olej po kapkách. Vše mixujte tak dlouho, dokud se směs pěkně nespojí. Nakonec přisypte sypkou směs.
Těsto by mělo být trochu lepivé, zabalte je do potravinové folie a nechte odpočinout v lednici. Dejte tomu hodinku, dvě.
Troubu předehřejte asi na 180°C. Na plech rozviňte pečící papír. Vyndejte těsto z lednice, zapracujte do něj čokoládové hobliny a na pomoučeném válu z něj uštipujte kuličky, klaďte je na pečící papír kousek od sebe, "zasněžte" je krystalovým cukrem a trochu je rozplácněte dnem skleničky.
Sušenky pečte 10 - 12 minut podle toho, jak velké a tlusté sušenky jste uplácali. Zhruba v polovině doby pečení je dobré plech v troubě otočit tak, aby zadní sušenky nebyly moc a přední zase málo.
Báječný voňavý den!
Žádné komentáře:
Okomentovat