neděle 21. února 2016

Voňavé sušenky s hořkou vůní kakaa



Zuzance začal nový semestr a tak jsem jí na cestu do Prahy upekla domácí voňavé sušenky, aby si trochu osladila život a aby ten nový start byl hladký a co nejbáječnější. 

Co budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky 
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 120 g krystalového cukru + na posypání
  • 50 g holandského kakaa
  • 60 g krémového sýra (mně se osvědčila Philadelphia)
  • 1 lžička nastrouhané limetkové kůry
  • 1 - 2 lžíce vymačkané limetkové šťávy
  • 2 lžíce květu levandule (může být i sušená)
  • 125 g másla
  • 50 g čokoládových hoblin
  • 3 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • špetka soli

Dále budete potřebovat:


  • pečící papír
  • malou skleničku s plochým dnem 
  • cukr moučku na posypání

V míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, kakao, špetku soli a levanduli.

V mixéru promíchejte sýr, limetkovou kůru a cukr. Poté vmíchejte přepuštěné vychladlé máslo, vejce, lžíci mléka, limetkovou šťávu a olej po kapkách. Vše mixujte tak dlouho, dokud se směs pěkně nespojí. Nakonec přisypte sypkou směs. 



Těsto by mělo být trochu lepivé, zabalte je do potravinové folie a nechte odpočinout v lednici. Dejte tomu hodinku, dvě.


Troubu předehřejte asi na 180°C. Na plech rozviňte pečící papír. Vyndejte těsto z lednice, zapracujte do něj čokoládové hobliny a na pomoučeném válu z něj uštipujte kuličky, klaďte je na pečící papír kousek od sebe, "zasněžte" je krystalovým cukrem a trochu je rozplácněte dnem skleničky.  

Sušenky pečte 10 - 12 minut podle toho, jak velké a tlusté sušenky jste uplácali. Zhruba v polovině doby pečení je dobré plech v troubě otočit tak, aby zadní sušenky nebyly moc a přední zase málo.



Báječný voňavý den!

Žádné komentáře:

Okomentovat