Při přípravě quiche, tedy slaného francouzského koláče, můžete sáhnout po listovém těstě. Ale nebudete-li spěchat, vyplatí se připravit si křehké těsto . Je snadné a chutná báječně!
Co budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- Vejce
- Špetku soli
- 2 polévkové lžíce vlažné vody
- 5 vajec
- 250 ml smetany
- 1 středně velkou červenou cibuli
- cuketu
- 50 g sýra – gruyére, ementál apod.
- Sůl, pepř
- Špetku muškátového oříšku
Z mouky, másla vajíčka a špetky soli vypracujte vláčné těsto. Při jeho zpracování si dejte načas! Nebude-li těsto dost vláčné, můžete přidat 1 – 2 polévkové lžíce vlažné vody. Zabalte těsto do folie a nechte odpočinout v lednici.
Poté těsto rozválejte na plát tenký cca 3-4 mm a přeneste do koláčové formy, vymazané a vysypané moukou. Na těsto položte pečící papír a nasypte fazole nebo hrášek, aby dno bylo zatížené a při pečení se nezdvihalo. Koláč dejte péct na cca 10 – 15 minut do trouby předehřáté na 180°C.
Mezitím si připravte náplň. Cibuli i cuketu nakrájejte na kolečka. V míse rozšlehejte vejce se smetanou, osolte, opepřete, vmíchejte špetku muškátového oříšku.
Z předpečeného korpusu odstraňte fazole a pečící papír. Fazole si můžete klidně schovat zase na příště. Nalijte na koláč náplň a rozprostřete kolečka cibule a cukety a na povrch přidejte na hrubo nastrouhaný sýr.
Koláč vraťte do trouby a pečte asi 40 minut.
Hmmm, bude báječný! A až pomine postní období, dejte si k němu sklenku suchého bílého vína!
Žádné komentáře:
Okomentovat