čtvrtek 18. února 2016

Quiche s cuketou



Při přípravě quiche, tedy slaného francouzského koláče, můžete sáhnout po listovém těstě. Ale nebudete-li spěchat, vyplatí se připravit si křehké těsto . Je snadné a chutná báječně!

Co budete potřebovat:
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • Vejce
  • Špetku soli
  • 2 polévkové lžíce vlažné vody
  • 5 vajec
  • 250 ml smetany
  • 1 středně velkou červenou cibuli
  • cuketu
  • 50 g sýra – gruyére, ementál apod.
  • Sůl, pepř
  • Špetku muškátového oříšku


Z mouky, másla vajíčka a špetky soli vypracujte vláčné těsto. Při jeho zpracování si dejte načas! Nebude-li těsto dost vláčné, můžete přidat 1 – 2 polévkové lžíce vlažné vody.  Zabalte těsto do folie a nechte odpočinout v lednici.


Poté těsto rozválejte na plát tenký cca 3-4 mm a přeneste do koláčové formy, vymazané a vysypané moukou. Na těsto položte pečící papír a nasypte fazole nebo hrášek, aby dno bylo zatížené a při pečení se nezdvihalo. Koláč dejte péct na cca 10 – 15 minut do trouby předehřáté na 180°C.

Mezitím si připravte náplň. Cibuli i cuketu nakrájejte na kolečka. V míse rozšlehejte vejce se smetanou, osolte, opepřete, vmíchejte špetku muškátového oříšku.

Z předpečeného korpusu odstraňte fazole a pečící papír. Fazole si můžete klidně schovat zase na příště. Nalijte na koláč náplň a rozprostřete kolečka cibule a cukety a na povrch přidejte na hrubo nastrouhaný sýr.

Koláč vraťte do trouby a pečte asi 40 minut.


Hmmm, bude báječný! A až pomine postní období, dejte si k němu sklenku suchého bílého vína! 


Žádné komentáře:

Okomentovat