úterý 2. února 2016

Báječný čokoládovo-pivní dort



Mám ráda tradice. A protože příležitostí sejít se, dát si něco dobrého a především strávit čas společně s blízkými se není nikdy dost, jsem moc ráda, že to s tradicemi podobně vidí i moje rodina a sousedé a že si vytváříme i tradice svoje vlastní. Sousedka a kamarádka Erika už před lety zavedla společné "pálení vánočního stromku." 

Nevím, jak to vnímáte vy, ale okamžik, kdy se po Vánocích odzdobí stromeček a uklidí vánoční dekorace, je trochu smutný! Procházím domem a říkám si, že bez všech těch punčoch, blyštivých koulí a řetězů, jmelí, andělíčků, jesliček a svíček  dům vypadá tak nějak prázdně.

Ale na druhou stranu je prima, že se mám na co těšit... no jasně, na pálení stromku. Sejdeme se, sneseme stromky, opečeme buřtíky... Letos jsem jako zlatou tečku donesla právě tenhle čokoládovo-pivní dort. Ačkoliv se může zdát, že kombinace piva a čokolády je značně kontroverzní, vzhledem k tomu, jak rychle zmizel poslední kousek dortu, troufám si tvrdit, že je to kombinace Báječná! Určitě to vyzkoušejte.




Co budete potřebovat:

  • 250 ml černého piva
  • 250 g másla
  • 75 g kakaa
  • 400 g přírodního pískového cukru
  • 140 ml zakysané smetany 
  • 2 vejce
  • špetka vanilky
  • 275 g hladké mouky
  • 2, 5 lžičky jedlé sody
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 30 g mletých ovesných vloček


Na krém:

  • 2 balení mascarpone (ca 400g)
  • 50 g moučkového cukru
  • šťáva z jedné limetky


Do kastrůlku nalijte pivo a přidejte máslo. Na mírném ohni zahřívejte obojí tak dlouho, dokud se máslo v pivu nerozpustí. Poté přimíchejte a pečlivě prošlehejte cukr a kakao a sundejte z plotny.


V míse stranou ušlehejte zakysanou smetanu a celá vejce, přidejte vanilková zrníčka a poté přidejte k pivu s máslem a opět promíchejte.

Do takto připravené směsi prosijte hladkou mouku, sodu a čokoládu nastrouhanou nebo nasekanou na hrubo. A na závěr vmíchejte mleté ovesné vločky.


Takto nachystané těsto vlijte do vymazané a vysypané formy. Toto množství odpovídá dortové formě o průměru cca 19 - 23 cm. Dort pečte v troubě předehřáté na 180 - 200°C po dobu 45 - 60 minut. POkud zvolíte formu o menším průměru, bude pečení trvat o něco déle. Abyste si byli jistí, že korpus je tak akorát, proveďte zkoušku špejlí, při vytažení by měla být suchá a čistá.

Korpus nechte zcela vychladnou a pak ho opatrně vyklopte a rozřízněte v půli. 


Z mascarpone, cukru a limetkové šťávy našlehejte krém. Vrstvou cca 1 cm spojte obě poloviny dortu a zbytkem krému vytvořte nadýchanou krémovou čepici na povrchu.


Dort můžete ozdobit posypkami, nasekanými ořechy nebo hořkým kakaem. Já jsem se rozhodla pro vločky z jedlého papíru, když je ta naše letošní česká zima tak bídná.


Žádné komentáře:

Okomentovat