úterý 23. února 2016

Báječné mátové pusinky



Některé dny se prostě nedaří. A i když jste třeba všechno udělali správně a tak nejlépe, jak jste dokázali, a i když objektivně mohl být tenhle den stejně báječný jako kterýkoliv jiný,  přesto na konci dne můžete mít pocit, že máte svůj soukromý černý pátek klidně třeba v pondělí. A pro takový případ je vždycky dobré mít po ruce nějaké šidítko, abyste si osladili život.

Co budete potřebovat:
nebo
  • 3 čajové lžičky máty
  • pomerančovou marmeládu s bezovým květem


Tenhle recept skvěle využijete, když Vám z nějakého důvodu v kuchyni zbudou vaječné bílky, například když do těsta na koláč potřebujete pouze žloutky, jako v případě francouzského citrónového koláče. A protože pusinky jsou poměrně trvanlivé, můžete si je vždycky připravit do zásoby a uskladnit si je v uzavíratelné sklenici, pro strýčka Příhodu.

Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh. Poté zašlehejte moučkový cukr a nakonec mátový cukr nebo drcené sušené mátové lístky. 


Směs naplňte do zdobícího sáčku a na plech vyložený pečícím papírem nastříkejte malé pusinky (bochánky).


Pusinky nechte sušit při mírné teplotě (50-100°C) v troubě, dokud nebudou mít pevnou krustičku. Poté zvyšte teplotu na cca 140-160°C a nechte krátce dopéct minutku, dvě. Pusinky by měly mít pevný lesklý povrch, uvnitř mohou být trochu vláčné, ale nikoliv tekuté.


Vychladlé pusinky slepte marmeládou. Vzhledem k tomu, že pusinky jsou samy o sobě hodně sladké, dobře se k nim hodí marmelády spíše nakyslé chuti. Můžete vyzkoušet třeba citrónové želé s bezinkovým květem nebo se mi báječně osvědčila pomerančová marmeláda s bezovým květem z IKEA.


Pusinky můžete sladovat v krabičce či sklenici i několik měsíců. A tak když se Vám pak nějaký den tak úplně nevydaří, budete mít první pomoc po ruce.


Nic se nejí tak horké, jak se uvaří a sebe nevydařenější den nemusí být nutně úplně ztracený, když si dokážete najít svoje malé radosti!  



Žádné komentáře:

Okomentovat