Když jsem jako dítě odjížděla na nějaký
výlet, na lyže, na prázdniny, babička Anička se mě při loučení vždycky ptala,
co mi má uvařit, až se vrátím. Byla to
moje dětská jistota. Stejně jako to, že první cesta, často rovnou od vlaku či
autobusu, vedla právě k babičce Aničce, do její kuchyně s velkým stolem,
pod kterým jsem si hrávala, stavěla domeček pro zrzavou panenku Zuzanku nebo pelíšek
pro plyšového psa Waldu, u kterého jsem si malovala, vyráběla oblečky na
vystřihovací panenky, četla si, zatímco babička pár kroků ode mě vařila a
pekla. Ten pocit, ty vzpomínky jsou pro mě synonymem mého krásného dětství,
bezpečí a láskyplné péče. Nejčastěji
jsem si přála bramboračku, vdolky s merendou (švestkovou), škubánky nebo
bramborové placky.
A bramboračka je nejen moje asi vůbec
nejoblíbenější polévka, ale taky myslím, že je to takový základní kámen tradiční
české kuchyně. Podobně jako u bramborového salátu i tady platí, že co rodina,
to vlastní recept – samozřejmě ten jediný správný a „nejlepčí“!
Co budete potřebovat:
- 4 větší brambory
- 2 středně velké mrkve
- 1 petržel
- ¼ bulvy celeru
- Středně velkou cibuli
- 3 stroužky česneku
- Hrst sušených hub / nebo 2 větší čerstvé poddubáky či hříbky - v houbové sezóně/ nebo 2 větší čerstvé žampiony
- Sůl
- Pepř
- Majoránku
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 – 3 polévkové lžíce másla
- Hrst hladké mouky
Brambory oškrábejte a nakrájejte na
kostky o hraně cca 1 – 1,5 cm. Mrkev a petržel nakrájejte na kolečka a celer na
kostky asi o polovinu menší než brambory.
V hrnci (to je ten užší a vyšší na rozdíl
od kastrolu, který je širší a nižší) rozpalte olej a nechte na něm zesklovatět
nadrobno nasekanou cibuli. Poté přidejte kořenovou zeleninu, krátce orestujte,
přidejte brambory, na plátky nakrájené stroužky česneku a zalijte cca 2 litry
vody. Osolte, opepřete a nechte vařit, dokud nebudou brambory i zelenina do
měkka.
V kastrůlku či na pánvičce si
připravte jíšku. Rozpusťte máslo a přidejte hladkou mouku. Mouku přisypávejte
po částech. Vše důkladně míchejte. Jíška by měla pěkně vzpěnit a získat jemně
zlatavou barvu. Jakmile je hotová, přidejte ji do polévky a důkladně ji
metličkou či vařečkou vmíchejte do polévky tak, aby nevznikly žádné hrudky a „pucky“,
ale polévka dobře zhoustla.
Nakonec přidejte do polévky hrst sušených
hub a majoránku, promíchejte a krátce povařte. Pokud budete používat čerstvé houby,
v létě jsou nejlepší hříbky, poddubáci, ale i lišky, v zimě můžete
sáhnout po žampionech, nejlépe těch hnědých, nechte je povařit trochu déle, aby
změkly.
Taková bramboračka je polévka vydatná a s krajíčkem
chleba, případně servírovaná ve vydlabaném chlebovém bochníčku, lehce nahradí
hlavní jídlo. A vůbec nejlepší je bramboračka s babiččinými domácími
vdolky, pečenými na sucho na plotýnce, ale o tom zas někdy jindy!
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat