úterý 16. června 2015

Báječný štičí filet na lůžku z červeného šťovíku


Loni jsem objevila coby zahradnice amatérka kouzlo šťovíku. Vysadila jsem po jedné rostlince zeleného a červeného a on roste a roste jako z vody, navíc je to trvalka...co víc si přát:-). Oba šťovíky samozřejmě můžete uplatnit ve všemožných salátech a zatímco ten zelený je skvělou surovinou na vydatnou polévku chuťově podobnou klasické kulajdě, ten červený se skvěle hodí jako příloha. Má méně kyselý "ocásek" a díky listům s červeným žilkováním vypadá na talíři efektně a dekorativně. Dneska Vám ho nabízím v kombinaci se štičím filetem. 

Co budete potřebovat (na každou jednu porci):
  • čerstvý štičí filet
  • hrubozrnnou sůl
  • pepř
  • lžičku mandlových lupínků
  • cca čajovou lžičku citrónové šťávy
  • olivový olej a lžičku másla

  • cca 2 hrsti lístků šťovíku
  • sůl a růžový pepř
  • stroužek česneku
  • cca polévkovou lžíci másla

  • 2 polévkové lžíce lehkého bílého jogurtu
  • špetku soli
  • kapku olivového oleje
  • kapku citrónové šťávy
  • špetku čerstvého libečku

Začněte s dresinkem. Nasekejte nadrobno libeček. Jogurt rozšlehejte vidličkou s kapkou olivového oleje a citrónové šťávy. Vmíchejte libeček a podle chuti dosolte. Se solí spíš šetřete, ať vynikne zejména lehká jogurtová chuť. Dresink si nechte připravený v lednici.


V konvici dejte vařit vodu na spaření červeného šťovíku.

No, řekněte, jestli tenhle šťovík není nádherný.
A ani trochu nevypadá jako plevel, i když roste a bují s jeho intenzitou. 

Štičí filátka omyjte, u více šupinatých očistěte kůži. Osušte je a do kůže udělejte pár zářezů špičkou ostrého nože. Filátko zakápněte citrónovou šťávou a konečky prstů vmasírujte špetku pepře. Filety před pečením nesolte.

Listy šťovíku v sítku spařte vroucí vodou a hned je pod tekoucí vodou ochlaďte, aby listy neztratily barvu a chuť. Stroužek česneku nakrájejte na tenké plátky. 


Na pánvi rozehřejte olivový olej. Štičí filety nejprve položte kůží dolů, zprudka je orestujte a pak obraťte, ztlumte žár, přidejte lžíci másla a povrch filátek posypte hrubozrnnou solí a mandlovými lupínky. Nechte pomalu dojít.

Zatím v hlubší pánvi (např. wok)rozehřejte máslo - a myslím tím máslo, nikoliv žádnou náhražku. Jak se bude rozpouštět, vložte na něj lupínky česneku a pomalu restujte, přidejte šťovík, osolte, opepřete a nechte pár minut za občasného míchání restovat.


Na talíři vytvořte lůžko z restovaného šťovíku, na něj uložte štičí filátko. Dresink doporučuji servírovat v malé mističce zvlášť. Štičí maso je samo o sobě chuťově báječné a zajímavý chuťový akcent dodá šťovík, takže s přílohami už neexperimentujte a zvolte buď obyčejné vařené brambory nebo ještě lépe opečenou bagetu.

Me by Anchee (mladá a talentovaná fotografka Anna Poubová)

S vychlazeným suchým bílým vínem neuděláte chybu nikdy...tak tedy Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat