středa 1. dubna 2015

Velikonoční tapír, tedy vlastně beránek


Když můj tatínek coby novopečený zeť přišel na Velikonoce na návštěvu, babička právě vyndávala z trouby beránka. Můj táta bez mrknutí oka obdivně řekl: "To je ale nádherný tapír!" Babička se začala pýřit: "Ale Vládíku, nedělej si ze mě zase legrácky, beránek je to, no vždyť se koukni!" "Tapír, podívej se na ten dlouhý rypák, mami, tapír je to." Babička se naoko mračila, ale od té doby na tenhle jeho vtípek vždycky rozechvěle čekala a běda, kdyby se táta někdy zapomněl a pochválil jí beránka, to by jí nejspíš zlomilo srdce! A tak se u nás doma na Velikonoce peče tapír. Vy si se mnou ale klidně upečte beránka, postup a forma jsou stejné!

Co budete potřebovat:
  • 200 ml šlehačky
  • 4 vejce
  • 200 ml cukru krupice
  • 50 ml moučkového cukru
  • 250 ml polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 250 ml hladké mouky
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • špetku vanilky
  • hrst rozinek
  • hrst mandlových plátků
  • cca 25 - 30 g marcipánu
  • dva hřebíčky

  • tuk na vymazání formy
  • mouku na vymazání  formy
  • a samozřejmě tapíří, beránkovou formu
  • mašli
  • snítku bylinek
Malí pomocníci jsou v kuchyni vítáni!

Rozklepněte vajíčka, utřete žloutky s cukrem krupicí do husté pěny. Z bílků vyšlehejte sníh, přidejte před šleháním špetku soli, ať Vám to jde lépe. Když sníh začne dělat špičky, přidejte moučkový cukr a ještě důkladně prošlehejte.

Do sněhu vmíchejte žloutkovou pěnu, přimíchejte smetanu.

Jak poznáte, jestli je Vaše těsto dobré? Co Vám budu povídat...

V míse dobře smíchejte obě mouky, polohrubá dá těstu pevnost, aby beránek pěkně stál, a hladká dá těstu jemnost a nadýchanost. Přidejte prášek do pečiva.

Sypkou směs vmíchejte zlehka metličkou do připravené tekuté směsi. Ovoňte těsto vanilkou. Nakonec zapracujte rozinky, mandlové lupínky a na drobno nakrájený marcipán.

Babiččin původní recept na beránka, v podstatě na třenou bábovku, nezahrnoval mandle, rozinky a už vůbec ne marcipán, ale každý rodinný recept se za dlouhá léta cizeluje...


Formu na beránka nebo tapíra vymažte tukem případně vystříkejte  slunečnicovým olejem v rozprašovači, ale jen tak, aby byly stěny formy dobře pokryté, ale nikde tuk nepřebýval. Vysypte formu moukou a můžete vložit těsto. 

Forma na velikonočního beránka je podle mě něco, co se v rodinách dědí a co dcery a vnučky ochraňují jako poklad. Jasně, že formu an beránka klidně můžete koupit, ale forma, ve které Vám beránka pekla babička, když jste byli malí, to je něco úúúúplně jiného:-)

Formu přiklopte a dejte péct do trouby předehřáté na 200°C. Podle velikosti a typu formy se beránek bude péct minimálně 40 minut, ale spíš déle. Speciálně u beránka se vyvarujte přílišné netrpělivosti a chuti průběh pečení kontrolovat. Pokud byste nadzvedli vrchní část formy příliš brzy, můžete si beránka roztrhnout. Takže nejdříve po 40 minutách opatrně vrch formy nadzvedněte a zkontrolujte, zda již se těsto vršku formy nelepí. V konečné fázi pečení už můžete horní díl formy sejmout, ale já to obvykle nedělám, po kontrole beránka vždy znovu přiklopím, aby se nestalo, že díky bublině v těstu vyběhne beránkovi hrb:-).


Pečeného beránka vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Poté ho opatrně z formy vyklopte. Než ho ponesete na stůl, usaďte ho na mísu či tác, pocukrujte, oči  zvýrazněte zapíchnutím dvou snítek hřebíčku a do tlamičky mu dejte snítku bylinek, na krk mašli a Velikonoce mohou přijít.


Přeju Vám báječné pečení a veselé Velikonoce!

Žádné komentáře:

Okomentovat