středa 1. dubna 2015

Velikonoční nádivka s nádechem Itálie


Dlouhá léta jsem patřila mezi ty, kdo velikonoční nádivku prostě nejí! Kdykoliv jsem viděla podivnou masu surovin v pekáči a slyšela vyprávění o cestě na mladé kopřivy, kroutila jsem nad tím hlavou. A dětská averze byla nejspíš posílená i tím, že „u nás doma se nádivka nikdy nepekla!“

Nicméně znáte to, odříkaného chleba největší krajíc, a tak mi ta nádivka ležela v hlavě. Co mi tak strašně vadí? Nevábný vzhled? Můžu si to přece udělat po svém! Kopřivy? Ale vždyť v rámci léčby pylové alergie piju pravidelně hektolitry kopřivového čaje. Nakonec jsem si řekla, že problém je pouze v mojí hlavě a že za zkoušku nic nedám. Dneska si s chutí dám i kopřivovou nádivku a věřte-nevěřte, chutná skvěle, ale jedna z prvních, které jsem vyzkoušela upéct a která měla obrovský úspěch, byla nádivka alla italiana.


Co budete potřebovat (na jeden pekáček nebo cca 12 nádivkových muffinů):

  • 8 rohlíků
  • 5 středně velkých vajec
  • 200 ml smetany
  • Cca 300 g uzeného masa
  • Polévkovou lžíci oleje (případně sádla)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 hrsti rukoly
  • 2 hrsti špenátu
  • Půl hrsti bazalky
  • Sůl
  • Pepř
  • Tuk na vymazání formy
  • Rukolu a parmazán na finální ozdobení


Pokrájejte rohlíky na kostičky. Ideální je, když použijete rohlíky den staré, případně je můžete nechat maličko "okorat" během pár minut v troubě zapnuté na 50°C. Oddělte žloutky a bílky. Žloutky prošlehejte se smetanou, zalijte jimi rohlíkové kostičky a nechte odpočinout, aby se rohlíky pěkně nasákly. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.


Uzené nakrájejte na kostičky a na oleji či sádle zprudka orestujte. Opláchnutou rukolu, špenát a bazalku nasekejte či natrhejte.

K rohlíkům vmíchejte bílkový sníh.  K míchání použijte stěrku či tenčí vařečku, rozhodně nepoužívejte šlehač nebo metličku, aby Vám sníh tzv. nespadl. Přimíchejte uzené, drcené stroužky česneku a směs rukoly, špenátu a bazalky. Těsto podle chuti osolte a opepřete.


Pekáč nebo muffinové formičky vymažte. Použijete-li pekáček a budete-li mít strach, aby se nádivka nepřipekla, můžete formu ještě vysypat velmi jemnou strouhankou, ale sama to nedělám. Formy naplňte nádivkovou směsí a dejte péct do trouby předehřáté na cca 200°C. Pečte dozlatova.

Nádivku je možné servírovat čerstvě vytaženou z trouby i za studena. Jednotlivé porce servírujte s několika snítkami rukoly a hoblinkami parmazánu. Chutná prostě báječně!


Přeju Vám příjemné velikonoční pečení!







Žádné komentáře:

Okomentovat