čtvrtek 8. ledna 2015

Teplý rýžový salát


Nevím, jak to máte se začátky roku Vy, já už vyzkoušela leccos... restarty, lpění na  "starém dobrém", malá i zásadní novoroční předsevzetí, úplně se vykašlat na novoroční předsevzetí... Průlom nastal se čtyřicítkou. Najednou jsem nechtěla být chytřejší, výkonější, lepší matka, božštější partnerka,  vzorná dcera, laskavá a chápající sestra, ještě víc vždy-k-ruce-kamarádka, kdepak, se čtyřicítkou jsem se (a bylo to překvapení i pro mě samotnou) smířila sama se sebou, až na jedinou věc: moje novoroční myšlenky se stále ubírají směrem, jak nepřibrat, jak zhubnout, jak vysoustružit břišní svaly do pekáče buchet, jak nebýt buchta, jak být víc fit, víc trénovat, častěji cvičit, uběhnout víc kilometrů v kratším čase, celkově lépe a zdravěji žít. Letos jsem ovšem přechytračila sama sebe! Pravidelně cvičit jsem začala už 21. prosince! Obávám se, že pro Vás, mé milé čtenářky (i čtenáře) to znamená pár zdravějších, hubenějších receptů ;-)

Co budete dnes potřebovat (na 2 porce, protože ve dvou - či více  - se to lépe táhne):

  • 100 g červené rýže
  • 100 g lilku
  • 80 g žluté papriky
  • 80 g hrášku 
  • menší červená cibule
  • 100 g tofu
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce přepuštěného másla (ghí)
  • sůl
  • pepř
  • chilli


Já objevila červenou rýži díky Zajícům v krabici, vy můžete zkusit naštívit nějaký obchod se zdravou výživou, asijskou tržnici, nebo obzvlášť dobře zásobený a osvícenými manažery vedený supermarket. A nebo se samozřejmě obraťte na Zajíce v krabici ;-). Rýži si namočte ráno do studené vody, ušetříte tím desítky  minut při přípravě večeře.

Večer rýži propláchněte, dejte do kastrůlku, zalijte vodou. Poměr rýže a vody je 1:2. Vodu osolte a vařte rýži do měkka.


Cibulku nakrájejte nadrobno, lilek a papriku na cca centimetrové kostky a podobně i tofu.


Do woku (či hlubčí pánve) dejte 2-3 polévkové lžíce olivového oleje, cibulku nechte zesklovatět. Poprašte ji chilli. Mně chilli přivezl brácha ze Zanzibaru a je opravdu výživné. I pokud jste ho ale koupili v supermarketu, mějte s chilli citlivou ruku! Přidejte lilek, po chvíli papriku a nakonec hrášek. Vše za občasného míchání restujte. Při restování mějte na paměti, že veškerá zelenina by si měla zachovat barvu a zejména pevnou, lehce křupavou konzistenci. 


Přidejte vařenou červenou rýži, promíchejte, nechte rozehřát jednu polévkovou lžíci přepuštěného másla (neboli ghí) a nakonec vmíchejte na kostky nakrájenou tofu a nechte prohřát.


Příprava takové večeře vám zabere jen chvíli, což je super, a báječně se hodí při redukční dietě. Teplý rýžový salát je vegetariánský, takže jestli jste po Třech králích a Masopustu zahájili postní období, bude se Vám tenhle recept báječně hodit. Ostatně i když si budete chtít "jenom" pochutnat na lehké, zdravé a báječné večeři, určitě salát vyzkoušejte! A kdybyste snad náhodou měli pocit, že je toho zdravého až příliš, nalijte si dvojku suchého červeného vína a nechte se unést!


Doubrou chuť! 


Žádné komentáře:

Okomentovat