úterý 7. října 2014

Houbová polévka z Finska


Svoji gastronomickou cestu po světě začnu ve Finsku, odkud mám svoji první zahraniční kuchařku. Zatímco za tuhle finskou kuchařku vděčím svojí dceři Zuzance, Finům naopak vděčím za to, že moji dceru naučili jíst houby. Great deal!



Ráda bych řekla, že jsem ji vychovala podle hesla "doma jez, co je, a v cizině, co ti dají". Ve skutečnosti se Zuzce zapsala do paměti asi spíš druhá polovina onoho rčení, a tak když jí Katri nabídla jako vyhlášenou delikatesu nejdříve houbovou polévku a pak smažené lišky, snědla je bez mrknutí oka, přestože do té doby pečlivě vybírala houby z bramboračky, z houbové omáčky a při pohledu na houbovou smaženici omdlévala. A víte co? Chutnalo jí to!

Co budete potřebovat:
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 1 středně velká cibule
  • 400 g čerstvých hub (hříbků, lišek a pod.)
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 8 dl zeleninového vývaru
  • 2 dl šlehačky
  • sůl
  • čerstvě namletý peppř
  • hrst nasekané petrželky
  • toastový chléb


V kastrolu osmahněte najemno nasekanou cibulku a pokrájené houby na másle. Zaprašte osmahnutou cibulku a houby moukou (doporučuji použít sítko, aby nevznikly hrudky) a pečlivě promíchejte. Nalijte do kastrolu zeleninový vývar a za občasného míchání zvolna nechte vařit asi 15 minut. 

Osolte, opepřete a zalijte smetanou na šlehání. Promíchejte a přiveďte rychle k varu. Opečte na suché pánvičce nebo v toastovači chléb. 

Polévku servírujte horkou a těsně před servírováním ji posypte nasekanou petrželkou. Případně ji můžete ozdobit kapkou zbylé šlehačky.

Takže...Hyvä maku! (Dobrou chuť!)

Mimochodem jaké jídlo nemáte rádi Vy a proč?

Žádné komentáře:

Okomentovat